Monday, April 23, 2012

Прозен текст '' Викенд'' (Приватност)



V I K E N D

            Vikendot e den za odmor! - taka velat site vo mojot dom.
            Zna~i, spored niv, samo za vreme na vikendite i praznicite mo`am da se odmorat! - glasno razmisluva{e Slobodan eden vikend koga ne mu se u~e{e. - Ako za vreme na vikendot sekoj se odmara od rabotata, toga{ logi~no e deka i jas treba da se odmoram od u~ewe. No, zo{to toga{ majka mi postojano mi veli:
-          Sega e vikend, pa mo`e{ na mir da u~i{!
-          Ako e vikendot den za odmor, toga{... Jas ednostavno ne
sakam da u~am. Samo }e ~itam- prodol`i glasno da razmisluva Slobodan i gi zede v race site stripovi {to gi ima{e pozajmeno od svoite drugari. No, onaka natovaren pred vratata go presretna majka mu.
-          Pak ne{to dovle~ka . [to e toa? - go pra{a taa, iako dobro vide deka se stripovi. - Pa dobro, mo`e{ da gi ~ita{ za vreme na vikendot.
    Toj den Slobodan ne se odvojuva{e od niv. Pred sebe ima{e edno kup~e koi ve}e gi ima{e ispro~itano. Tolku be{e zadlabo~en vo niv {to ne ja zabele`a majka mu koja nekolkupati vleze vo negovata soba.
-                      Aman ve}e od tebe! Ostavi gi stripovite i sedni da u~i{! - nedodr`a a da ne mu re~e na slednoto vleguvawe. - ^itaj gi za vreme na vikendot.
-          No, mamo sega e vikend!
-    E, gleda{ jas toa ne go zabele`av. Postojano rabotam, a ti voop{to ne u~i{! Samo ~ita{ stripovi!
-    Pa ti samata re~e deka mo`am da ~itam od niv za vreme na vikendot. Ovoj vikend moram da gi pro~itam site i da im gi vratam na drugarite - se podzavrte i otide v kujna da zeme od kola~ot.
-    Pak jade{ kola~i! Vidi se kolku si zdebelen! Ti rekov da jade{ od niv samo za vreme na vikendite.
-    No sega e vikend mamo i sega ima kola~i, a mene tolku mnogu mi se dopa|aat.
-    Dobro, ako e vikend jadi, no ti }e se zebele{ i nema da mo`e{ da ve`ba{ na ~asot po fizi~ko. Site vo oddelenieto }e ti se smeat! - ne prestanuva{e da mu se quti majka mu. Bez somnenie toj vikend ne be{e dobro raspolo`ena.
-    [to? Sega }e gleda{ crtani filmovi? Neli se dogovorivme crtani da gleda{ za vreme na vikendite, koga nema{ za u~ewe!
-    No, mamo! Pa sega e vikend. Kolku pati ti rekov?
-    Lele, dete {to }e pravam so tebe? - po~na da se `ali majka mu. Ve}e si stanal drzok! Zar taka se odnesuva{ so majka ti?
-    Ne sum drzok! - se naluti Slobodan. - No ti ne mi dozvoluva{ da go pravam ona {to go sakam. A, samata mi re~e deka mo`am da rabotam ona {to sakam. I ova mi bilo nekoj vikend? Podobro i da go nema!..
-    Olivera [ija~ki




Pro~itaj go vnimatelno tekstot, a potoa odgovori gi pra{awata!





1. Za {to slu`i vikendot vo domot na Slobodan?




2. [to razmisluval glasno Slobodan eden vikend koga ne mu se u~elo?




3. [to mu ograni~uvala majka mu za vreme na vikendite?



4. Zo{to Slobodan nema da gi saka vikendite?



5. Dali ti ima{ privatnost za vreme na vikendite?



6. Koj ja naru{uva tvojata privatnost i na koj na~in?



7. Ilustriraj nekoja tvoja privatnost za vreme na vikendite!





















No comments:

Post a Comment